Πρόκειται για την πιο πρόσφατη «είσοδο» του Άδη, πέρα από τις γνωστές που ξέρουμε από την αρχαιότητα. Η συγκεκριμένη είσοδος «ανοίχτηκε» τυχαία το 1971. Αλλά ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή.
Το Τουρκμενιστάν είναι γνωστό για τα μεγάλα αποθέματα φυσικού αερίου που διαθέτει, ιδιαίτερα στην περιοχή Derweze, που βρίσκεται καταμεσής της ερήμου Karakum, με αποτέλεσμα να γίνονται διάφορες απόπειρες γεώτρησης, ιδίως από ρωσικές εταιρείες.
Σε μια τέτοια απόπειρα το 1971, οι γεωλόγοι ανακάλυψαν μια υπόγεια «αποθήκη» φυσικού αερίου. Κατά τη γεώτρηση κατέρρευσε το υπέδαφος και άρχισαν να εκτονώνονται τα αέρια, οπότε οι επιστήμονες, σε μια προσπάθεια το φυσικό αέριο να μη μολύνει τη γύρω περιοχή, αποφάσισαν να βάλουν φωτιά, ώστε να καεί το αέριο σε ένα διάστημα μερικών ημερών και να αποφευχθεί η μόλυνση. Φαίνεται όμως ότι έπεσαν κάπως έξω στις προβλέψεις τους, μιας και η φωτιά δεν έχει σταματήσει να καίει από εκείνη ακριβώς την ημέρα. Με άλλα λόγια η σπηλιά φλέγεται από το 1971 και δημιουργεί ένα εντυπωσιακό και απόκοσμο θέαμα, που οδήγησε τους γύρω νομάδες κυρίως κατοίκους να τη θεωρούν ως την πόρτα του Διαβόλου!
Όπως και να έχει το πράγμα, πάντως, στην περίπτωση που (λέμε τώρα) επισκεφτείτε το Τουρκμενιστάν, δεν θα ήταν άσχημο να πάτε και να δείτε το θέαμα αυτό. Ελπίζω, βέβαια, να προλάβετε, διότι πρόσφατα ο Πρόεδρος της χώρας επισκέφτηκε την περιοχή και έδωσε εντολή σε ειδικούς να προσπαθήσουν να σταματήσουν αυτή τη διαρροή. Και λογικό είναι δηλαδή. Για σκεφτείτε τη σπατάλη εδώ και 40 χρόνια…

Advertisements

About profusion

a man of respect, a man of honour.

2 responses »

  1. Ο/Η mahler76 λέει:

    είναι εντυπωσιακό θέαμα πάντως.

  2. Ο/Η profusion λέει:

    ω ναι…δειτε το τωρα, ενδεχεται και να το σβησουν

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s