Συνολικά υπάρχουν 44 ξενοδοχεία «Ξενία» στη χώρα από τα οποία η πλειοψηφία είναι έτοιμη να καταρρεύσει και προς το παρόν παραμένουν ερειπωμένα, μισογκρεμισμένα και έχουν μετατραπεί σε άσυλα άστεγων και ναρκομανών. Στη φωτογραφία βλέπετε το Ξενία του Ναυπλίου και μπορείτε ίσως να κατανοήσετε τη φιλοσοφία των Ξενία: από τη μία υλικά που ταιριάζουν απόλυτα με το περιβάλλον, από την άλλη ιδανική χωροθέτηση: το Ξενία του Ναυπλίου από τη μια πλευρά αγναντεύει τον αργολικό κόλπο και από την άλλη απλώνεται στα «πόδια» του η παλιά πόλη του Ναυπλίου. Ειλικρινά, αν ήμουν τουρίστας δεν θα ήξερα ποιό δωμάτιο να πρωτοδιαλέξω.
Δεν θα σταθώ σε τεχνικές λεπτομέρειες, τις οποίες δεν γνωρίζω κιόλας αλλά δέχομαι αυτό που έχει γραφτεί, ότι τα Ξενία αποτελούν πολιτιστική αρχιτεκτονική κληρονομιά, πρωτοπόρα για την εποχή της και αντικείμενο θαυμασμού στη σημερινή εποχή. Αποτελούν όμως και μια ακόμη απόδειξη του ότι το ελληνικό Δημόσιο αυνανίζεται αγρίως. Τα Ξενία δημιουργήθηκαν προκειμένου να δώσουν ώθηση στον τουρισμό τη δεκαετία του ’50 και του ’60 – και το πέτυχαν. Έκτοτε όμως, με την αδιαφορία της Πολιτείας, μόλις δύο από αυτά έχουν αξιοποιηθεί και τα υπόλοιπα περιμένουν είτε το χρόνο να τα ρίξει είτε τις μπουλντόζες, μιας και δεν έχουν χαρακτηριστεί ως διατηρητέα και κανείς δε φαίνεται να νοιάζεται για αυτά.
Δεν ξέρω τι καταγγελίες έχουν κάνει οι άμεσα ενδιαφερόμενοι (δήμοι, αρχιτέκτονες, μηχανικοί, λάτρεις της τέχνης, απλοί πολίτες κλπ) αλλά χρειάζεται τρίξιμο δοντιών και απειλή στους εκάστοτε ταγούς της εξουσίας, ότι δεν θα ψηφιστούν μαζικά εάν δεν δοθεί λύση στο πρόβλημα των Ξενία. Και επειδή μοιάζει ίσως ουτοπικό με τις παρούσες συνθήκες να περιμένουμε θαύματα του στυλ να δοθούν για πολιτιστικά κέντρα ή για παρόμοιες χρήσεις, προτείνω την επαναλειτουργία τους. Μη μου ζητάτε να βρω οικονομικές λύσεις, χρηματοδότηση για όλα αυτά. Εγώ δεν έχω τις γνώσεις αλλά και δεν ζήτησα πολιτική ψήφο. Ας τις βρουν εκείνοι που δήθεν κόπτονται για το καλό του τόπου και αν δεν τις βρούν ας πάνε επιτέλους σπίτι τους να μη μολύνουν και τα μάτια μας και τα αυτιά μας.
Όμως τόσες επιχειρήσεις κλείνουν, λένε ότι θα απολυθεί κόσμος – και ήδη απολύεται. Ας πάρει, λοιπόν, η πολιτεία την πρωτοβουλία να ανοίξει ξανά τα ξενοδοχεία και ας προσλάβει σε αυτά όλους εκείνους που απολύει ή ένα μέρος τους τελοσπάντων. Ας αναθέσει τη διοίκηση σε κάποιους που γνωρίζουν από αυτά και που κατά προτίμηση ας μην είναι δημόσιοι υπάλληλοι και ας τους πει: «λοιπόν, αναλάβετε τη λειτουργία των ξενοδοχείων και είναι στο χέρι σας να τα κάνετε ξανά όπως ήταν, κορυφαία ανάμεσα σε άλλα ξενοδοχειακά συγκροτήματα. Δώστε ώθηση στον τουρισμό μας και αν το καταφέρετε θα δικαιούστε μόνιμης εργασίας και όλων των πριμ, μπόνους και των σχετικών διευκολύνσεων. Θα αξιολογείστε, όμως, από την ανεξάρτητη ως προς το δημόσιο διοίκηση και εάν δεν αποδίδετε, αν δεν δείξετε όρεξη για δουλειά τότε θα είστε σε καθεστώς συμβάσεων που θα εξετάζεται η ανανέωση τους». Και ας δημιουργήσουν μια ενιαία ιστοσελίδα των ξενοδοχείων, ας τα διαφημίσει και το υπουργείο τουρισμού και σίγουρα από τον πρώτο κιόλας χρόνο λειτουργίας τους τα ξενοδοχεία ΘΑ ΑΠΟΔΩΣΟΥΝ. Αυτή είναι και κοινωνική πολιτική, μιας και θα προσλάβουν μέρος των εργαζομένων που απολύονται αδίκως αλλά και αναπτυξιακή πολιτική, μιας και η επαναλειτουργία τόσων μονάδων θα αποφέρει χρήματα στο κράτος. Επίσης, όταν ανοίγει ένα ξενοδοχείο, είναι περιττό να αναφερθεί ότι δεν κερδίζει μόνο αυτό αλλά και μια σειρά από άλλες επιχειρήσεις στην πόλη ή το χωριό που αυτό βρίσκεται: καταστήματα, εστιατόρια κλπ.
Είναι μεγάλο έξοδο να ανοίξουν τα ξενοδοχεία; Φαντάζομαι ένα κόστος θα υπάρχει αλλά ας ψάξουν να βρουν λύσεις διότι δεν μπορεί να μην υπάρχουν. Τόσα χρήματα πετάνε κυριολεκτικά, θα βρουν τον τρόπο να αναστήσουν τα Ξενία. Το κόστος τους άλλωστε, δεδομένης της προσέλευσης τουριστών που σίγουρα θα υπάρχει, θα αποσβεστεί σύντομα, γιατί και οι ίδιοι οι Έλληνες, όταν βλέπουν την καλή θέληση του κράτους, βοηθάνε κι αυτοί και θα επιλέγουν τα ξενοδοχεία που θα έχουν τη σφραγίδα του κράτους τους παρά τις ξένες μονάδες τόσο για τις διακοπές τους όσο και για συνέδρια, ημερίδες, εκδηλώσεις κλπ. Ποιός άλλωστε θα επισκέπτεται το Ναύπλιο, για παράδειγμα και δεν θα θέλει να μείνει στο Ξενία που έχει ομολογουμένως την καλύτερη θέα από όλα τα υπόλοιπα, όσο πολυτελή και καλοχτισμένα κι αν είναι;

Advertisements

About profusion

a man of respect, a man of honour.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s