Κοίταξε έξω από το παράθυρο τον βρώμικο δρόμο. Μια περαστική γυναίκα τον κοίταξε καθώς κατηφόριζε και περνώντας από μπροστά του γύρισε και του έριξε μια δεύτερη ματιά, ίσως επειδή έβλεπε τη θλίψη στο πρόσωπό του, ίσως επειδή ακουγόταν μέχρι έξω το τραγούδι που άκουγε.
«Δανεικά, τα πάντα είναι δανεικά και για όλα αναδρομικά έρχεται η ώρα που πληρώνουμε» έλεγε το τραγούδι. Δεν το είχε επιλέξει τυχαία, κανένα από τα τραγούδια που άκουγε εκείνο το βράδι δεν αποτελούσε τυχαία επιλογή. Όμως, παρά το σαφέστατα προειδοποιητικό – εκδικητικό περιεχόμενο, εκείνος δεν το άκουγε γιατί ένιωθε το ίδιο. Περισσότερο προσπαθούσε να καταλάβει ποιά ακριβώς λάθος πράξη του πλήρωνε, τι είχε κάνει και τώρα πλήρωνε αναδρομικά. Μήπως βιάστηκε να ονειρευτεί; Μήπως βιάστηκε να χτίσει χωρίς να έχει ελέγξει επαρκώς τα υλικά που του είχαν διατεθεί;
Τέτοιες σκέψεις περιλάμβανε η εκλογίκευση του κέρατου διότι η πράξη να αναιρεθεί δεν γίνεται, η μνήμη να διαγραφεί, επίσης, άρα το μόνο που μένει είναι να μάθει κανείς να ζει με αυτό, αφού αυτό επέλεξε. Ναι, η συγγνώμη είναι μεγάλο πράγμα αλλά και η μνήμη επίσης. Πως να μη δώσεις σημασία σε κάτι τέτοιο όταν μάλιστα γίνεται στο ξεκίνημα, επάνω στη νέα αρχή; Μπορείς να αναρωτηθείς εάν όλα αυτά που έως τώρα είχες ακούσει ήταν αληθινά ή λόγια για να γαρνιριστεί το ψέμα; Και δεν είναι μόνο φιλοσοφικές οι απορίες σου, είναι και πρακτικής φύσης. Πως μπορείς άραγε να αγκαλιάσεις το σώμα που κάποιος άλλος αγκάλιασε, πως να φιλήσεις τα χείλη που κάποιος άλλος φίλησε; Πως να πιστέψεις το στόμα που είπε σε κάποιον τρίτο εκείνα που ίσως έλεγε σε σένα; Κοιτάζεις τα δάκρυα που μαστιγώνουν το πρόσωπο και δεν ξέρεις αν σε συγκινούν ή αν σε αφήνουν αδιάφορο πια. Ακούς τα λόγια που σου λέγονται και δεν ξέρεις αν τα πιστεύεις. Οι υποσχέσεις που σου δίνονται δεν ξέρεις αν εκφράζουν αυτό που πραγματικά θέλει ή αν δίνονται μόνο και μόνο από εγωισμό και πλεονεξία για να μη σε χάσει.
Αυτό είναι το χειρότερο από όλα. Να μην ξέρεις αν πιστεύεις πια. Θα ήταν πολύ ευκολότερο να τα πίστευες όλα ή να μην πίστευες τίποτα, θα έβρισκες τρόπο να το αντιμετωπίσεις όμως αυτό νιώθεις ότι σε υπερβαίνει. το ρολόι στο τραπέζι σου δείχνει πως, παρά το τι νόμιζες, έχουν περάσει μόλις μερικά λεπτά και όχι οι ώρες που θα ήθελες. Ο χρόνος μοιάζει να έχει κολλήσει αλλά εσύ θέλεις να περάσει γρήγορα, πολύ γρήγορα γιατί ξέρεις πως είναι ο χρόνος που γιατρεύει. Θυμάσαι μια παλιά συζήτηση με ένα αγαπημένο πρόσωπο σχετικά με αυτό το θέμα.
» Ο χρόνος όλα τα γιατρεύει και οι πληγές θεραπεύονται», του είχες πει όταν η δική του η κοπέλα είχε πάει με τον καλύτερό της φίλο κι εκείνος δεν μιλούσε αλλά σε κοιτούσε έντονα στα μάτια για να καταλάβει αν το εννοούσες. Ήθελε πολύ να σε πιστέψει, άλλωστε εσύ ήσουν ο ειδικός στην Υγεία, ήξερες από πληγές και από πόνους. «Σίγουρα;» σε είχε ρωτήσει. «Σίγουρα» είχες απαντήσει και εσκεμμένα παράλειψες να αναφέρεις τους χρόνιους πόνους και είναι έναν από αυτούς που θα έχεις τώρα να αντιμετωπίσεις.
Έξω στο δρόμο δυο αυτοκίνητα παραλίγο να τρακάρουν. Ο ένας ήταν από εκείνους τους λαϊκούς τύπους που αρέσκονται στο να φωνάζουν ακόμη κι όταν έχουν άδικο. Κι εκείνος είχε, γιατί είχε πεταχτεί αγνοώντας την πινακίδα. Ο άλλος ήταν η προσωποποίηση της ευγένειας και, παρά του ότι θα είχε κάθε δίκιο να φωνάζει ακόμη περισσότερο, εκείνος περιορίστηκε απλά στο να επισημάνει την παράβαση του άλλου και να τονίσει πως αφού δεν συνέβη ατύχημα όλες αυτές οι φωνές δεν είχαν καμία σημασία.
Γιατί ταράχτηκες με αυτή τη σκηνή; Τι αναλογίες βρήκες μεταξύ της και της δικής σου ιστορίας; Ξαφνικά το σπίτι σου μοιάζει τόσο άδειο ενώ πριν από λίγο ήθελες ένας από τους δύο να φύγει. Το σπίτι είναι άδειο αλλά μετά από λίγες ώρες θα γεμίσει ξανά. Η καρδιά σου είναι γεμάτη και δεν θέλεις να αδειάσει. Ποτέ δεν το είχε κάνει, δεν θα το κάνει ούτε και τώρα.

About profusion

a man of respect, a man of honour.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s