Τα τηλέφωνα της εταιρείας κινητής τηλεφωνίας σε εκείνη τη μακρινή χώρα είχαν σπάσει, καθώς χιλιάδες εξαγριωμένοι πολίτες τηλεφωνούσαν για να μάθουν ποιός είχε στείλει εκείνα τα μηνύματα που τους είχαν αναστατώσει. Διότι, από άγνωστο αποστολέα, είχε σταλεί το μήνυμα, κορμός του οποίου ήταν το «στην κοινωνία του πολύ επιλέγω το λίγο» και πολύς κόσμος είχε αναστατωθεί με το σύνθημα αυτό γιατί, κατά έναν παράδοξο τρόπο, σαν να επρόκειτο για σατανική φάρσα, το μήνυμα προσαρμοζόταν ανάλογα με εκείνον στον οποίο απευθυνόταν.
Για παράδειγμα, ένας νεαρός διαμαρτυρήθηκε στην τηλεφωνήτρια ότι, ενώ με κόπο και ιδρώτα είχε χτίσει το προφίλ του ακαταμάχητου εραστή, το μήνυμα που του στάλθηκε ήταν το «στην κοινωνία του γαμάω πολύ, επιλέγω να σκέφτομαι λίγο». «Αλήθεια σου λέω, μετά το μήνυμα αυτό μπήκα για πρώτη φορά στη ζωή μου σε σκέψεις. Τόσα χρόνια που το μόνο που με ένοιαζε ήταν το να αρέσω, μόνο να σκεφτώ δεν είχε περάσει από το μυαλό μου. Μετά το μήνυμα όμως, όλα άλλαξαν. Ποιός θα μου δώσει πίσω τη ζωή μου;» είπε ο απελπισμένος νεαρός.
Ναι, το μήνυμα ασκούσε μια περίεργη επίδραση πάνω σε εκείνους που το έλαβαν, σαν να τους πρόσφερε μια εκδοχή της ζωής που δεν είχαν φανταστεί πως υπάρχει ή την είχαν ξεχάσει, παραδομένοι σε ένα «πολύ» που είχε γίνει τρόπος ζωής. » Λες και κάποιο πέπλο να σηκώθηκε από τα μάτια μου, κατάλαβα πως όλος εκείνος ο υπερκαταναλωτισμός μου προσπαθούσε να αντικαταστήσει την αγάπη που δεν ένιωθα για κανέναν, ίσως ούτε για τον εαυτό μου», όπως τόνισε στην τηλεφωνήτρια μια κυρία που φημιζόταν για το ότι αγόραζε σαν τρελή πράγματα που δεν της χρειάζονταν. Το μήνυμα που είχε λάβει εκείνη ήταν «στην κοινωνία του αγοράζω πολύ, αγαπάω λίγο».
Οι υπεύθυνοι της εταιρείας είχαν κάνει τη μελέτη τους, σε μια απεγνωσμένη προσπάθεια να βρουν τον αποστολέα των μηνυμάτων αλλά η έρευνά τους είχε μόνο στατιστική σημασία. Ο αποστολέας, όποιος κι αν ήταν, είχε βρει τον τρόπο να παραμείνει ανώνυμος και ανεντόπιστος. Βρήκαν όμως πως το μήνυμα είχε σταλεί σε πλούσιους και φτωχούς, σε μορφωμένους και αμόρφωτους, σε άντρες και γυναίκες, σε πόλεις και χωριά και άκρη δεν μπόρεσαν να βγάλουν γιατί η αποστολή δεν ακολουθούσε κάποια συγκεκριμένη λογική αλλά προφανώς απευθυνόταν σε όλους αδιακρίτως. Και δεν πέρασαν πολλές μέρες που οι κυβερνώντες τη μακρινή εκείνη χώρα και οι έχοντες κάθε είδους άλλη εξουσία θορυβήθηκαν, γιατί μέσα από ένα απλό μήνυμα στο κινητό ο κόσμος άρχισε να σκέφτεται και να αλλάζει και μαζί του να αλλάζουν όλα γύρω του, σιγά σιγά.
Κανείς ποτέ δεν έμαθε ποιός ήταν εκείνος ή εκείνοι που έστειλαν το μήνυμα. Αλλά ούτε τον δανδή νεαρό, ούτε την υπερκαταναλωτική κυρία, ούτε τους χιλιάδες ή εκατομμύρια παραλήπτες του μηνύματος τους απασχόλησε ιδιαίτερα η ταυτότητα του αποστολέα. Τώρα, που σταδιακά αποδέχονταν το μήνυμα και το κατανοούσαν, είχαν άλλη δουλειά να κάνουν, από το να ακυνηγούν φαντάσματα. Είχαν να επιλέξουν το λίγο, σε μια κοινωνία που ζούσε στο πολύ.

Advertisements

About profusion

a man of respect, a man of honour.

3 responses »

 1. Ο/Η taburito λέει:

  στην κοινωνια του λιγο το αντιστοιχο μηνυμα θα ελεγε υποθετω στην κοινωνια του λιγο επιλέγω το λιγοτερο

 2. Ο/Η Γ λέει:

  taburito,
  πάντα υπάρχει ακόμα κάτι καλύτερο ή κάτι περισσότερο ή κάτι λιγότερο (διότι πάντα υπάρχει το άπειρο).

  Όμως, το σημαντικό στην ιστορία της χώρας εκείνης της μακρινής είναι οτι
  ”λες και κάποιο πέπλο να σηκώθηκε από τα μάτια μου».
  Για εμένα, η ουσία της ιστορίας είναι οτι οι άνθρωποι εκείνοι άλλαξαν κατεύθυνση και μπήκαν σε άλλο δρόμο.

 3. Ο/Η profusion λέει:

  Νομίζω πως αυτό είναι από τα καλύτερα κείμενά μου και θα μου επιτρέψετε να το πω χωρίς ίχνος αυταρέσκειας…

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s