Οι αναγνώστες μου ξέρουν πολύ καλά ότι συνήθως αποφεύγω να ασχολούμαι με τέτοια θέματα, ωστόσο αυτή τη φορά θα κάνω μια εξαίρεση διότι είμαι πολύ εκνευρισμένος και προκειμένου να ξεσπάσω στο κεφάλι κανενός, καλύτερα να εκτονωθώ με τη συγγραφή. Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή για να καταλάβετε.
Είναι η δεύτερη φορά που, προκειμένου να μην είμαι άνεργος, συμμετέχω σε πρόγραμμα απόκτησης εργασιακής εμπειρίας του ΟΑΕΔ, που είναι γνωστότερο ως πρόγραμμα stages. Για όσους δεν γνωρίζουν, τα προγράμματα αυτά είναι 18μηνα και αμοίβονται με 30 ευρώ την ημέρα μικτά, από τα οποία παρακρατείται ένα 6,45% για ιατροφαρμακευτική περίθαλψη στο ΙΚΑ και 1% κατά του επαγγελματικού κινδύνου. Αυτό σημαίνει ότι ο μισθός φτάνει τα περίπου 600 ευρώ, ενώ στο προηγούμενο πρόγραμμα το μικτό ημερομίσθιο ήταν 25 ευρώ, οπότε ο μισθός έφτανε τα περίπου 500 ευρώ το μήνα.
Όταν είσαι συμβασιούχος stages, ειδικά στον τομέα υγείας που είμαι εγώ, δεν έχεις τα ίδια δικαιώματα με τους μόνιμους υπαλλήλους. Καταρχήν δουλεύεις 7ωρο, δεν μπορείς να είσαι μόνος σου σε βάρδια και, κανονικά, δεν μπορείς να αναλάβεις ευθύνη για το οτιδήποτε ασχολείσαι, δεν δικαιούσαι υπερωρίες, γιορτές κι αργίες και τη νόμιμη προσαύξησή τους, άσχετα αν την έχεις δουλέψει. Επίσης, δεν δικαιούσαι άδεια, παρά μόνο άνευ αποδοχών, με αντίστοιχη παράταση του προγράμματος για όσο χρονικό διάστημα έλειψες, που μόνο για λόγους υγείας μπορεί αυτό να συμβεί και εφόσον περάσει από έγκριση του ΟΑΕΔ. Για τα λεφτά δεν κάνω αναφορά, κατανοείτε όλοι ότι απέχουν από το να χαρακτηριστούν ως ένας άξιοπρεπής μισθός. Φυσικά, δεν έχεις ένσημα και αυτά τα προγράμματα, με βάση τους έως τώρα νόμους τουλάχιστον, δεν προσμετρώνται στα συντάξιμα.
Όταν κανείς τελειώνει τη σχολή του, το πρόγραμμα stages έχει λόγο ύπαρξης, δεδομένου ότι σου προσφέρει εργασιακή εμπειρία. Μαθαίνεις να εφαρμόζεις αυτά που διδάχτηκες, είσαι κάτι σαν μαθητής στο αντικείμενό σου και αυτό είναι πολύ χρήσιμο, διότι είναι η πρώτη φορά που εργάζεσαι. Όταν όμως δουλεύεις για πολλοστή φορά και για χρόνια, τότε δεν μπορείς να θεωρείσαι μαθητής ή εκπαιδευόμενος, επομένως το να σε θεωρούν έτσι στην πραγματικότητα πρόκειται για ψαλιδισμό των επαγγελματικών σου δικαιωμάτων.
Ο λόγος που έχω εξοργιστεί, όμως, όσο περίεργο και αν ακούγεται δεν είναι όλα τα παραπάνω, ούτε καν το ότι το Κράτος νομίμως παρανομεί με το να μη σου κολλάει ένσημα. Βέβαια αν κάνεις εσύ κάτι τέτοιο στην επιχείρησή σου, θα σε γαμήσει. Ο λόγος που έχω εκνευριστεί είναι οι πληρωμές. Διότι στο stages πληρώνεσαι κάθε 28 του μήνα. Αν είσαι άτυχος και η ημερομηνία αυτή πέσει μέσα στο Σαββατοκύριακο ή σε αργία, φυσικά και κανείς δεν έχει την ευαισθησία να σε πληρώσει την προηγουμένη, ας πούμε. Τις περισσότερες φορές, μάλιστα και ειδικά σε περιόδους εορτών και του καλοκαιριού, υπάρχουν καθυστερήσεις στις πληρωμές που μπορεί να φτάσουν και τη μία εβδομάδα.
Διότι κανένας πούστης εκεί πάνω δε νοιάζεται αν εσύ, ο τόσο χαμηλόμισθος, έχεις ή δνε έχεις λεφτά να πληρώσεις τις δόσεις σου, τους λογαριασμούς σου ή να κεράσεις καφέ έναν φίλο σου. Δε νοιάζονται αν είσαι τριάντα χρονών και κλείνεσαι σπίτι σου γιατί δεν έχεις επί μια εβδομάδα λεφτά για τα τσιγάρα σου, για το ότι δεν πας πουθενά και δεν πας καν για μπάνιο στη θάλασσα γιατί δνε έχεις λεφτά για βενζίνη ή για το εισιτήριο του λεωφορείου. Και φυσικά τρέμω στην περίπτωση που παρουσιαστεί κάποια έκτακτη ανάγκη που απαιτεί χρήματα. Εκεί μόνο στη Θεία Πρόνοια ελπίζει κανείς ή σε γονείς που να μπορούν να βοηθήσουν.
Πάει τώρα σχεδόν μια βδομάδα που δεν μας έχουν πληρώσει ξανά. Ο λογαριασμός του τηλεφώνου έχει λήξει από τις 25 του προηγούμενου, οι δόσεις στην τράπεζα επίσης και θα χρειαστεί να πληρώσω τόκους υπερημερίας. Παίρνουν τηλέφωνα οι φίλοι για να καλέσουν για βόλτες και προφασίζομαι δουλειές, διότι έχω βαρεθεί να με κερνάνε. Και η μόνιμη δικαιολογία που σου δίνουν οι μαλάκες είναι πως λόγω καλοκαιριού υπάρχουν άδειες προσωπικού. Στα αρχίδια μου. Και στη δουλειά μου παίρνουν άδειες αλλά δεν το κλείνουμε το μπουρδέλο.
Αν δεν υπήρχε ανάγκη για δουλειά, δεν υπήρχε περίπτωση να δεχτώ να κάνω stages. Αλλά είναι η γαμημένη η ανάγκη που σε κάνει να υποκύπτεις στον εξευτελισμό (διότι περί εξευτελισμού πρόκειται). Από το να είσαι άνεργος, προτιμάς να εργάζεσαι και ας σε καθυστερούν στις πληρωμές και ας υποτιμάνε τη νοημοσύνη σου και ας μη σέβονται την αξιοπρέπειά σου.

Advertisements

About profusion

a man of respect, a man of honour.

9 responses »

 1. Ο/Η Νάρκισσος λέει:

  Κλέβω το διάλογο από το στριπάκι του Αχιλλέα Κλεισούρα στο τελευταίο τεύχος του «9»:
  -Απορώ μ’ αυτές τις διαφημίσεις που δείχνουν την Ελλάδα ως το ιδανικό μέρος να ζεις…
  -Αφού είναι!
  -Πλάκα μου κάνεις;
  -Όχι!…Σοβαρά μιλάω! Αρκεί να μπορείς να απαρνηθείς ορισμένα μικροπράγματα!
  -Τι μικροπράγματα;
  -…Την αξιοπρέπειά σου, τα όνειρά σου, την ευαισθησία σου, την κοινή λογική, την ηρεμία σου…

 2. Ο/Η profusion λέει:

  Καλό…

 3. Ο/Η GordonGR λέει:

  Καὶ πάλι καλὰ εἶσαι. Ἂν ἤσουν ἄνεργος ὅλοι οἱ λογαριασμοὶ θὰ εἶχαν λήξει κι ἐσὺ θὰ ἤσουν μὲ τὰ χάπια ἀγκαλιά, μὴν ἔρθῃ ἡ ΔΕΗ καὶ σοῦ κόψῃ τὸ ρεῦμα καὶ φρικάρῃς…

 4. Ο/Η GordonGR λέει:

  Ὅσο γιὰ τὴν Ἑλλάδα, ὁ μόνος τρόπος νὰ ζῇς σ’ αὐτὴν εἶναι ἢ νὰ εἶσαι ἄνω τῶν 50 ἐτῶν (ὁπότε διορίστηκες ἄνευ οὐσιαστικῶν προσόντων καὶ κάθεσαι καὶ τρῶς τὸ διχίλιαρό σου σὲ ἀνοησίες) ἢ νὰ εἶσαι πλούσιος. Ἂν δὲν συμβαίνῃ τίποτε ἀπὸ τὰ δύο, τὴν ἔχεις πουτσίσει ἐκ προοιμίου.

 5. Ο/Η συμπαράσταση..λαέ λέει:

  αν έχω καταλάβει είσαι γιατρός. Δεν υπάρχουν δουλειές στον κλάδο της υγείας? διορισμός σε δημόσιο ιατρείο ή σε ιδιωτική κλινική? βοηθός σε ιατρείο? ίσως είναι πιό αξιοπρεπείς δουλειές από τα stages του ΟΑΕΔ. Εχει τόση συμφόρηση ο κλάδος που δεν υπάρχουν θέσεις εργασίας?
  πρέπει να είσαι ευσυνείδητος και καλός στην δουλειά σου – ίσως αν προβάλεις τον εαυτό σου θα βρεις κάποια θέση ατνάξιά των προσόντων σου.Στο εύχομαι.
  να σου κάνω κι εγώ μία πρόσκληση γιά βουτιά στην θάλασσα?

 6. Ο/Η profusion λέει:

  Gordon, υπήρξα άνεργος και γνωρίζω καλά, δυστυχώς, από αυτές τις καταστάσεις. Και από ληγμένους λογαριασμούς γνωρίζω και από χάπια αγκαλιά 😉

 7. Ο/Η profusion λέει:

  Συμπαράσταση, έχω ένα αρκετά καλό βιογραφικό και μερικές πολύ καλές συστάσεις. Καλύτερη δουλειά από αυτή δεν στάθηκε δυνατό να βρω. Και φυσικά δεν ζητώ να μου πληρωθούν οι μεγάλες ευθύνες που έχω ή τα χρόνια που έβγαζα τα μάτια μου πάνω από τα βιβλία και μέσα στις κλινικές. Δεν ζητάω καν έναν καλύτερο μισθό, δεδομένης της συγκεκριμένης σύμβασης. Ζητάω απλά να μου τα δίνουν τα γαμημένα στην ώρα τους για να έχω την αξιοπρέπεια να είμαι συνεπής στους οφειλέτες μου και να κερνάω και κανέναν καφέ μια στο τόσο.
  Όσο για τη βουτιά, για που λες; 😉

 8. Ο/Η συμπαράσταση..λαέ λέει:

  φυσικά και έπρεπε να πληρώνεσαι τακτικά και χωρίς εξευτελιστικές διαδικασίες.
  έψαξα και βρήκα ότι δεν υπάρχει καμμία διάταξη από τον ΟΑΕΔ που να αναφέρεται σε καθυστέρηση πληρωμών γιά οποιονδήποτε λόγο.
  βρήκα να υπάρχουν αναφορές γιά σκανδαλώδη διαχείριση του ταμείου παραρτημάτων του ΟΑΕΔ από διευθυντές και υπαλλήλλους.
  τελικά αυτό που συμβαίνει 9 στις 10 περιπτώσεις αδικίας εις βάρος πολίτη, είναι η εξουσία του «μικρού» υπαλλήλου δημοσίου ή δημοτικού ή πανεπιστημιακού οργανισμού που υπερβαίνει τα όρια της χρηστής διοίκησης και συμπεριφοράς.

  από τα κείμενά σου στο blog φαίνεται να έχεις την πνευματική δυνατότητα να καλλιεργήσεις την προώθηση του εαυτού σου ως επαγγελματία – ασχολείσου περισσότερο με την αναζήτηση ευκαιριών καλύτερης καρριέρας – δεν μπορεί να το πετυχαίνουν άλλοι..

  βουτιά σε ήσυχες παραλίες με άμμο και ευκαιρία γιά παιχνίδια..

 9. Ο/Η profusion λέει:

  Πολύ ενδιαφέροντα τα όσα μοιράστηκες μαζί μας και ειλικρινά σε ευχαριστώ. Το ιστολόγιό μου δεν αποτελεί προσπάθεια να προωθηθώ επαγγελματικά. Ορισμένοι συνάδελφοι μπλόγκερς το πέτυχαν -και καλά έκαναν- αν και ήταν, κατά τα γνώμη μου και τουλάχιστον αρκετοί από αυτούς, υπερτιμημένοι.
  Κατά τα άλλα ήσυχες, αμμώδεις παραλίες με μοχίτο ανά χείρας αποτελούν μια πολύ καλή πρόταση 😉

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s