Υπάρχει ένα μεγάλο παράθυρο κάπου στο σπίτι μου. Είναι από τα ωραία εκείνα παράθυρα παραδοσιακού τύπου, χωρισμένο σε τέσσερα μικρά τετράγωνα, με δυο κουρτίνες πιασμένες στις άκρες του. Ένα παράθυρο που κοιτάζει στο δρόμο τη γειτονιά και πέρα από αυτή την πόλη και τον κόσμο ολόκληρο.
Μου αρέσει να κάθομαι μπροστά στο παράθυρο εκείνο και να κοιτάζω έξω. Μια φορά την ημέρα, όμως, έρχεται κάποιος και ανοίγει το παράθυρο διάπλατα. Γεμίζει τότε το δωμάτιο με την ανάσα της Γης, με τη δροσιά του αέρα και τις φωνές των παιδιών που παίζουν ποδόσφαιρο στο δρόμο. Ακούγονται οι γειτόνισσες να κουτσομπολεύουν, τα αμάξια που τρέχουν και οι εξατμίσεις από τα μηχανάκια, τα μωρά που κλαίνε τις κούνιες τους και οι τηλεοράσεις που παίζουν δυνατά. Είναι τόσο ζωντανός ο κόσμος όταν ανοίγει το παράθυρο και δεν χορταίνω να γεμίζω τα ρουθούνια μου με τις μυρωδιές του κόσμου εκείνου, όσο ωραίες ή άσχημες και αν είναι.
Τότε όμως είναι που έρχεται ένας άλλος και κλείνει το παράθυρο. Τότε οι φωνές παύουν, οι οσμές σβήνουν και ο κόσμος έξω γίνεται σαν βωβός κινηματογράφος. Βλέπω τα πάντα αλλά δεν τα ακούω και από τις κινήσεις τους προσπαθώ να μαντέψω τι συμβαίνει κι από τα πρόσωπά τους προσπαθώ να υποθέσω τα συναισθήματά τους. Και ο αέρας του δωματίου μου μυρίζει από την κλεισούρα και είναι λες και άλλος είναι ο κόσμος έξω από το παράθυρο και άλλος μέσα από αυτό.
Κάθομαι τότε και περιμένω. Δεν θα αργήσει πολύ να έρθει ο άλλος και να ανοίξει το παράθυρο ξανά. Κι όταν το κάνει θα προσπαθήσω να ρουφήξω όσο περισσότερο από τον κόσμο έξω γίνεται, γιατί γρήγορα θα έρθει ξανά η σειρά του άλλου που θα με κάνει στην άκρη και θα μου κλείσει και πάλι το παράθυρο κι εγώ πάλι θα περιμένω και ο κύκλος θα συνεχίζεται.
Γιατί, μπορεί να λέμε ότι καθένας μας έχει δυο εαυτούς, έναν καλό και έναν κακό, έναν αγγελικό και έναν δαιμονικό αλλά τον τελευταίο καιρό έχω την αίσθηση ότι ο πραγματικός μας εαυτός δεν διχοτομείται και δεν χωρίζεται σε δύο αντίθετα. Μάλλον είναι κάτι πολύ περισσότερο από αυτά.

Advertisements

About profusion

a man of respect, a man of honour.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s