Δεν ήταν λίγες οι φορές που γινόταν ενοχλητική η Ε. Ερχόταν κάθε πρωί στο γραφείο με κάτι μούτρα ίσαμε το πάτωμα. 7:15 ξεκινούσε η πρώτη γκρίνια και μουρμούρα γιατί «έπρεπε» να φτιάχνει καφέ σε όλους. Στην πραγματικότητα κανείς δεν της το είχε ζητήσει, όλοι μας φέρναμε καφέ απέξω, οπότε μόνο του Διευθυντή έφτιαχνε, ο οποίος επίσης δεν το είχε ζητήσει ποτέ. Γύρω στις 7:30 ξεκινούσε η γκρίνια για το σπίτι της. Της έφταιγαν τα παιδιά της, ώρες ώρες ο άντρας της και μετά ο πλανήτης ολόκληρος. Ειδικά τη συνυφάδα της την έχω μισήσει κι εγώ τόσες φορές που έχω ακούσει να μιλάει για αυτή με τα χειρότερα λόγια.
Έπειτα, είχε και το άλλο. Δεν τολμούσες να πεις κάτι, έπρεπε πάντα να πετάγεται και να έχει μια παρόμοια εμπειρία. Λέγαμε για γυμναστήριο κι έσπευδε να μας τονίσει το πόσο κουράζεται ο γιός της που πηγαίνει. Λέγαμε για ρούχα και πάλι κάπου κόλλαγε ο γιός της. Παντού υπάρχει ένας μύθος και ένας Β. Και συνέχεια να μας τον εκθειάζει, επειδή λέει με το γυμναστήριο είχε αποκτήσει όγκο. Όταν τον γνώρισα από κοντά, έψαχνα να τον βρω τον όγκο εκείνο και δεν τον έβρισκα. Στην πραγματικότητα πρόκειται απλά για ένα από εκείνα τα παιδιά που αποκαλούμε «τσιλιβίθρες»: κοντός και λεπτός.
Η αλήθεια είναι πως τη μουρμούρα αρκετές φορές τη βρίσκω διασκεδαστική και είμαι ο τελευταίος που κουράζεται από αυτή. Έχω όμως και μια κακιά συνήθεια. Όταν πηγαίνω στη δουλειά, πέφτω αμέσως με τα μούτρα, ώστε μέσα σε ένα μισάωρο να έχουν τακτοποιηθεί οι εκκρεμμότητες. Μετά πίνω καφέ για λίγο, κάνω μερικά τσιγάρα και συνεχίζω με τα υπόλοιπα. Την ώρα που τακτοποιώ, όμως, δεν θέλω κανείς να με ενοχλεί με ανοησίες: του τις προσφέρω αργότερα, μετά το κρίσιμο εκείνο μισάωρο. Εκείνη όμως δεν κολλάει στο ότι εσύ μπορεί να έχεις δουλειά κατά πολύ σοβαρότερη από τις ανοησίες της. Συνεχίζει να μιλάει και μερικές φορές να πετάγεται και να επεμβαίνει στη δουλειά σου, την οποία δεν γνωρίζει καν απλά και μόνο γιατί δεν είναι το πόστο της.
Δοκιμάσαμε πολλούς τρόπους για να ηρεμήσουμε. Από το να μην της δίνουμε σημασία μπας και σκάσει μέχρι και πιο «τραβηγμένες» μεθόδους. Μέσα στην απελπισία μας ασχοληθήκαμε με τον αποκρυφισμό, οι μεν να προσπαθούν με το διαλογισμό να δημιουργήσουν ασπίδες προστασίας γύρω τους και οι δε, οι περισσότεροι συγχισμένοι με δαύτη, άγγιξαν τα μονοπάτια της μαύρης μαγείας, καθώς έψαχναν απεγνωσμένα για τυπικά, ξόρκια και μάγια που θα μπορούσαν να διώξουν εκείνη, τον κακό Βελζεβούλη που είχε μετατρέψει το γραφείο σε κόλαση.
Η κατάσταση πλέον είχε γίνει σοβαρή και ανυπόφορη. Όλοι οι συνάδελφοί μου κινδύνευαν σοβαρά να χάσουν την ψυχή τους, την οποία με προθυμία θα πουλούσαν στο Διάβολο προκειμένου να πάρει τη φίλη του μαζί του και η αλήθεια είναι πως μου ήταν αρκετά δυσάρεστο να τους βλέπω να θυμιατίζουν συνεχώς λες και είμαστε εκκλησία ή άλλοι να σχηματίζουν πεντάλφες και να κάνουν διάφορες χειρονομίες εξορκισμού. Όμως η κακιά της ενέργεια είχε ποτίσει το χώρο για τα καλά, έως και τα λουλούδια είχαν μαραθεί με τη γρουσούζα. Κάτι έπρεπε να γίνει, διότι η δολοφονία της αλά όριεντ εξπρές δεν ήταν μακριά: όλοι θα της έδιναν από μια μαχαιριά.
Η λίστα των λύσεων, συνοπτικά, περιλάμβανε τα παρακάτω:

  1. να της κάναμε μάγια
  2. να κάναμε ανώνυμα τηλεφωνήματα στο Διοικητή με παράπονα
  3. να πληρώναμε μερικούς νέγρους να την κανονίσουν
  4. να μην της δίναμε σημασία
  5. να την υποτιμούσαμε συνεχώς, τουτέστιν να τη μειώναμε
  6. να φωνάζαμε παπά να κάνει εξορκισμό
  7. να φεύγαμε εμείς από το γραφείο και να την αφήναμε μόνη της
  8. να τη χτυπούσαμε εκεί που πονάει, δηλαδή στην Ηθική
  9. να της κόβαμε τα φρένα στο μηχανάκι
  10. να της κάναμε όλα τα παραπάνω

Στην πραγματικότητα, δοκιμάσαμε αρκετές, αν όχι όλες από τις παραπάνω μεθόδους. Ο πνιγμένος από τα μαλλιά του πιάνεται άλλωστε…
(συνεχίζεται)

Advertisements

About profusion

a man of respect, a man of honour.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s