Η Τροχαία Αθηνών εύχεται στους προσεκτικούς οδηγούς Καλό Πάσχα και στους απρόσεκτους Καλή Ανάσταση…
Εάν μου αρέσει κάτι στο Πάσχα πολύ, είναι η υστερία που συνοδεύει τη μεγάλη αυτή γιορτή της χριστιανοσύνης. Βέβαια η υστερία δεν είναι αποκλειστικότητα του Πάσχα, συμβαίνει και σε κάθε άλλη στιγμή του λαού μας, απλά το Πάσχα διαρκεί περισσότερο, μιας και ο εορτασμός, ούτε λίγο ούτε πολύ κρατάει μια ολόκληρη εβδομάδα. Έτσι και φέτος, λοιπόν, όλοι μας ζήσαμε στιγμές υστερίας που μας έκαναν να νευριάσουμε αλλά και να χαμογελάσουμε, αναλόγως πως το έχει φιλοσοφήσει κανείς. Παρακάτω σας έχω μαζέψει τις υστερίες που εγώ εντόπισα και θα είμαι κάτι παραπάνω από χαρούμενος αν συνεισφέρετε κι εσείς με τις εκφράσεις της υστερίας που εντοπίσατε.
Η υστερία της λαϊκής. Κάθε χρόνο παίζεται το ίδιο βιολί. Όλα είναι ακριβά, ακριβότερα από πέρυσι και όλοι μα όλοι γκρινιάζουν. Δεν αμφιβάλω πως υπάρχει ακρίβεια, αλοίμονο, όμως έτσι όπως τα λέμε, μαθηματικά θα έπρεπε να είχαμε φτάσει σε ένα σημείο που δεν θα έπρεπε να είχαμε να φάμε, κανονικά. Όλοι είναι έξαλλοι που το τσουρέκι έχει φτάσει στα ύψη, το αρνάκι το ίδιο αλλά κανείς δεν λέει ότι, εφόσον είναι ακριβό, δεν χάθηκε ο κόσμος, δεν θα φάμε αρνί αλλά χοιρινό. Και οι ακαμάτρες νοικοκυρές δεν διανοούνται καν να το φτιάξουν μόνες τους. Είδα μία στην τηλεόραση που ήταν έξαλη γιατί ψώνισε και έδωσε 50 ευρώ. Τι είχε πάρει; Λίγο ροκφόρ, ντομάτες, προσούτο, τσουρέκι και κάτι άλλα που δνε τα θυμάμαι. Δεν είναι ανάγκη να πάρεις ροκφόρ, μαντάμ. Άσε που είναι και μουχλιασμένο. Ούτε ντομάτες που είναι εκτός εποχής. Πάρε μαρούλι. Εκτός δηλαδή και σε τάιζε ροκφόρ η μαμά σου τότε στο χωριό και σου ΄χει μείνει το κουσούρι και τη φέτα ούτε που να τη φτύσεις.
Η υστερία των οδηγών. Αφού ξέρετε καλά πως απαγορεύεται να διακόπτεις θρησκευτική ή άλλη πομπή, τι ζητάτε και τα ρέστα; Πήγα στον Επιτάφιο, όλα παρατεταγμένα, σταυροί, εξαπτέρυγα, επιτάφιος και η άθλια χορωδία των μυξοπαρθένων. Ο τροχονόμος κάνει σήμα στον οδηγό να στρίψει δεξιά για να παρακάμψει την πομπή κι εκείνος τίποτα. Ντε και καλά να περάσει, ανένδοτος σας λέω. Προτρέπω τον τροχονόμο να τον γράψει αλλά εκείνος σεβάστηκε την ημέρα και άκουσε και τα σχολιανά του από τον οδηγό που μάρσαρε εξοργισμένος ο κύριος. Τρομάζει ο τελετάρχης, σου λέει είναι τρελός αυτός και σηκώνει τον ύψους δυο μέτρων σταυρό να του τον φέρει στο παρμπρίζ έτσι και κάνει να περάσει. Τα παπαδάκια από πίσω, μικρά παιδιά, τι περιμένεις, νομίζουν ότι είναι μέρος της τελετής και σηκώνουν κι εκείνα τα εξαπτέρυγα απειλητικά, ενώ εκείνος που κράταγε το θυμιατό θυμιάτιζε τόσο νευρικά που φλόμωσε το εκκλησίασμα, κεφάλι κάναμε λες και πήραμε εισπνεόμενα αναβολικά από την Κίνα. Παραλίγο τα Ουράνια και τα Εγκόσμια να βρεθούν σε κατάσταση σύρραξης! Ειδικά ένα μικρό, φτυστό το αγοράκι από το αίσχος εκείνο βίντεο της greenpeace που σας έλεγα παλιότερα, γυάλισε το μάτι του, το φοβήθηκα σας λέω! Αυτός ο λαός μας, ποτέ τελικά δεν θα συμμορφωθεί με τους νόμους.
Η υστερία της Μεγάλης Παρασκευής. Είμαι κι εγώ περίεργος άνθρωπος, θα μου πείτε. Αλλά όταν πας να προσκυνήσεις τον Επιτάφιο, πως να το κάνουμε, ουσιαστικά είναι σαν να πηγαίνεις σε κηδεία και οφείλεις να είσαι σοβαρός και σιωπηλός, περιμένοντας με τάξη στη σειρά σου. Πάω κι εγώ να προσκυνήσω και γινόταν μέσα στο ναό της Βουλής το κάγκελο. Είχε μαζευτεί η κάθε κυράτσα και οχλαγωγούσε σαν γήπεδο και χειρότερα. Το τι ασχετοσυζητήσεις πήραν τα αυτιά μου, δεν περιγράφεται. Άσε που ορισμένες και από αυτές έκαναν λάθος και νόμιζαν πως είχαν πάει σε καλλιστεία επιταφίων. ΅Μμμ, σιγά τον επιτάφιο, η δική μας ενορία τον στόλισε καλύτερα. Εδώ τσιγκουνεύτηκαν τις μαργαρίτες, άδειο τον άφησαν! Άχρηστες παιδί μου αυτές οι γυναίκες, οι ορχιδέες τις μάραναν!΅Φυσικά καμία από εκείνες τις κυράτσες δεν έδωσε φράγκο για το στολισμό ούτε και κάθισαν μες στη νύχτα να τον στολίσουν. Ντεφιλέ μόδας νόμιζες πως παρακολουθούσες εκεί μέσα. Μερικές άλλες, πιο πονηρές αυτές, δεν συμμετείχαν στις συζητήσεις, παρά κοίταζαν πως να χωθούν από δω κι από κει και να περάσουν πρώτες. Το αποτέλεσμα ήταν να κλείσουν τους διαδρόμους και να μη μπορείς ούτε να μπεις ούτε να βγεις, σαν μποτιλιάρισμα στην Ομόνοια. Και όταν πήγαν οι επίτροποι να βάλουν μια τάξη, γίνανε κι έξαλλες από πάνω! ΅Α να χαθείς, με κόλασες τέτοια μέρα και θέλω και να κοινωνήσω αύριο!΅ Άκρη με αυτές τις γριές δεν βγάζεις τελικά… Άσε που πάνε και πιάνουν τις καρέκλες από το μεσημέρι. Πας κι εσύ να σταθείς λίγο, ψόφιος από τη δουλειά, αν σταθείς βέβαια τυχερός και βρεις μια γωνιά να ακουμπήσεις και σε σκουντάνε ΅σήκω, διαβάζει την τάδε ευχή. Σήκω βγαίνουν τα εξαπτέρυγα΅. Αυτές βέβαια μπορούν να σηκωθούν μιας και ο κώλος τους έχει βγάλει καρούλες από το 12ωρο που χτυπάνε στην εκκλησία. Εσένα δεν σε ρωτάνε αν σε βαστούν τα πόδια σου.
Η υστερία της Ανάστασης. Αν είναι κάτι που με ενοχλεί επίσης αφάνταστα, είναι το να πηγαίνει κανείς παρά ένα στην εκκλησία και να φεύγει και ένα. Χρυσέ μου, δεν είναι ανάγκη να πας καθόλου αν βαριέσαι ή είσαι κουρασμένος. Και, πως να το κάνουμε, είναι και λάθος σημειολογικά να φεύγεις τη στιγμή που οι άλλοι ψάλλουν ΅ως εκλείπει καπνός εκλιπέτωσαν΅. Λες και το λέει για όλους εκείνους πάντως. Μπουχός γίνονται, πάνε να χλαπακιάσουν γιατί ταλαιπωρήθηκαν πολύ που δεν έφαγαν λάδι τη Μεγάλη Παρασκευή από τις 21.00 το βράδυ και μετά.
Η υστερία της Κυριακής του Πάσχα. Αν το καλοσκεφτούμε, δεν είναι παρά ένα γιορτινό τραπέζι. Λίγο κρέας, μερικές σαλάτες, πατάτες ίσως και λίγο τυρί είναι αρκετά. Όχι όμως, πρέπει να περιδρομιάσουν ό,τι μπορεί να σκεφτεί ο ανθρώπινος νους. Σε ένα τέτοιο τραπέζι μια φορά είχαν σερβίρει μέχρι και μακαρόνια με σάλτσα. Έπειτα, το τι οχλαγωγία σημειώνεται, δεν το αντέχεις. Ποιός θα κάτσει που, όχι μην καθίσεις εκεί, να καθίσει ο πατέρας σου. Ποιός θα κόψει το ψωμί, ο οικοδεσπότης ή ο γηραιότερος; Απορώ γιατί δεν παίρνουν παράδειγμα από τις αδερφές, που είναι ευχαριστημένες όπου κι αν κάτσουν; Και να περάσετε και όλοι με τη σειρά να γυρίσετε λίγο τη σούβλα, για το καλό. Ποιό καλό, είναι ένα άλλο θέμα. Και πάντα υπάρχει και τυο γνωστό γκικ που γυρνάει με μια φωτογραφική μηχανή και μια κάμερα στο χέρι, να σε απαθανατίσει την ώρα που έχεις ανοίξει δυο σπιθαμές το στόμα σου για να καταβροχθίσεις την πέτσα. Κομπλάρεις θέλοντας και μη, ξινό σου βγαίνει. Και μη βάλεις το τζατζίκι εδώ γιατί βρωμάει, βάλτο παραπέρα. Σε εμάς δεν βάλατε καλές μερίδες, οι απέναντι απλάδες έχουν περισσότερο ψαχνό. Χάλια το ψήσατε το αρνί. Ας το ψήνατε εσείς που το κάνετε καλύτερα. Νωρίς το βγάλατε. Όχι, αργά το βγάλατε. Ήθελε πιο χαμηλά. Όχι, ήθελε πιο ψηλά. Φυσικά, παρά τις παρατηρήσεις, δεν μένει ούτε ίνα κρέατος. Είναι που δεν τους άρεσε. Αν τους άρεσε, δηλαδή, θα είχαν ροκανίσει και τα κόκκαλα.
Την πραγματική εκδίκηση όμως, την παίρνει το αρνί το βράδυ, όταν έχουν χλαπακιάσει τόσο πολύ και τόσο απότομα που αρχίζουν τα στομαχικά προβλήματα και οι παγκρεατίτιδες. Γεμίζουν τότε οι παθολογικές κλινικές και τα επείγοντα και το πάρτυ συνεχίζεται στο πλησιέστερο νοσοκομείο. Και που είναι ο γιατρός και γιατί δεν του κάνετε έναν υπέρηχο και όχι, δεν μπορεί να γίνει εισαγωγή τέτοια μέρα που είναι, κάντε του έναν υπέρηχο και να φύγει για να έρθει αύριο μεθαύριο. Και τι πάει να πει που ο γιατρός είναι σπίτι του, κανονικά δεν πρέπει να είναι εδώ; Και σε κάνουν άνω κάτω, μεταφέροντας τη δική τους υστερία…

Advertisements

About profusion

a man of respect, a man of honour.

7 responses »

 1. Ο/Η drFinch λέει:

  Κάτι ξέρω και εγώ και τα αποφέυγω όλα αυτά τα χριστιανικά. Το σκηνικό με τον Επιτάφιο, όλα τα λεφτά!!

 2. Ο/Η alma de silencio λέει:

  εγώ πάλι μετά από πολλά χρόνια που πήγαινα στο χωριό μου και άκουγα το παπά να μουρμουρίζει για δεν ξέρει να διαβάζει( βέβαια πρέφα και τα σχετικά τα παίζει στα δάκτυλα αλλά λέμε τώρα) πέρασα το Πάσχα στη Μητρόπολη της Βιέννης. Και ενώ περίμενα ο ‘Ελλην να δείξει τον πραγματικό του εαυτό και να γίνει η χάβρα των Ιουδαίων, ως θαύμα Αναστάσεως, οι πιστοί έδειξαν χαρακτήρα! Από τις πιο ωραίες τελετουργίες που έχω παραβρεθεί και με κατανυκτική ατμοσφαίρα λόγω της απόστασης από την πατρίδα.
  Το μόνο μελανό(χαχαχαχα) σημείο είναι ότι δεν είδα στο Τσιπρα. Έμαθα ότι πέρασε τις διακοπές στην Βιέννη,δεν τον πέτυχα όμως.Ναι ναι έχασα τέτοιον celebrity!but i will be get over it profusion, no worries!xaxaxaxa!

 3. Ο/Η profusion λέει:

  Δεν τον χωνεύω που δεν τον χωνεύω, μου είπες ότι πέρασε το Πάσχα του και στη Βιέννη και με αποτελείωσες!

 4. Ο/Η GordonGR λέει:

  ΧΑχαχαχαχαχαχαχαχαχαα! Γαμᾶτοοοοοοοοοοοο!!! :):):):)
  Ἕνα ἔχω νὰ πῶ! Σάτυρα σὰν τῆς ἀδελφῆς δὲν ὑπάρχει! Μπράβο μας, εἴμαστε ἀξιώτεροι τῶν στρέιτ σὲ ἕνα ἀκόμη πρᾶγμα 🙂

 5. Ο/Η profusion λέει:

  Αυτό είναι αλήθεια και με έχει προβληματίσει πολύ βρε Γόρδωνά μου…γιατί να συμβαίνει άραγε; Είναι γονίδιο;

 6. Ο/Η GordonGR λέει:

  Ὄχι, ἁπλῶς ἐκ τῶν πραγμάτων ἔχουμε ἀποκτήσει μιὰ σφαιρικότερη εἰκόνα τῶν πραγμάτων, ποὺ ἀμφισβητεῖ τὶς καθωρισμένες ἔννοιες περὶ ρόλου τῶν φύλων, καὶ ὡς ἐκ τούτου εἴμαστε πιὸ ἀπελευθερωμένοι.

 7. Ο/Η profusion λέει:

  Αχ έτσι τα λες και με αναστατώνεις!! ;)

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s