Ο profusion έχει νεύρα, έχει και κέφια….

Αντιγράφω από το λεξικό: απωθώ= απομακρύνω κάτι μακριά μου, διώχνω, μεταφορικά δε δέχομαι, αρνιέμαι, μετοχή απωθημένος… ας σταθούμε λίγο στη μετοχή και, μιας και η ελληνική γλώσσα μας δίνει κάθε δικαίωμα, ας παίξουμε λίγο με αυτή. Κι αν στην πορεία νομίσει κανείς πως λοξοδρομήσαμε, δεν πειράζει, τουλάχιστον αυτή η «λοξοδρόμηση» είναι εντελώς ανώδυνη, μιας και δεν κάνει κακό σε κανέναν.
Είδαμε, λοιπον ότι απωθημένο είναι εκείνο που έχει εκδιωχθεί, εκείνο που έχει απομακρυνθεί. Για να μιλήσουμε λίγο παραπάνω για αυτό.
Έστω λοιπόν ότι εγώ σχετίζομαι ερωτικά και συναισθηματικά (αν και είναι πλεονασμός αλλά δεν πειράζει) με κάποιον, ας τον ονομάσουμε Άνθρωπό μου. Εκείνος ο κάποιος, λοιπόν, πριν από εμένα τυγχάνει να γούσταρε έναν άλλο νέο, ωραίο, αδιαφόρως αν είχε πράσινα ή όχι μάτια και τον οποίο θα ονομάσουμε Τρίτο Άνθρωπο. Σύμφωνα με την ευρέως αποδεκτή λογική, ο Τρίτος Άνθρωπος αποτελεί το απωθημένο του Ανθρώπου μου, για αυτό και ο Άνθρωπός μου αποφασίζει κάποια στιγμή, παρά τους όρκους πίστης που έδινε και οι οποίοι ποτέ δεν του ζητήθηκαν, να ικανοποιήσει το απωθημένο του. Λογικό θα πει κανείς και ανθρώπινο. Και ακόμη πιο ανθρώπινο το να κάνει κανείς λάθη. Το πιο «ανθρώπινο» από όλα, όμως, είναι αυτό που περιμένει μετά από σένα. Να τον συγχωρήσεις. Αλλά ας μην προβληματιστούμε επάνω σε αυτό, όχι τουλάχιστον τούτη εδώ τη στιγμή.
Αν γυρίσουμε πίσω στον ορισμό της μετοχής, τότε απωθημένος είναι επίσης εκείνος που διώχθηκε, που απομακρύνθηκε. Εάν συνυπολογίσουμε και την πράξη του Ανθρώπου μας, τότε καταλαβαίνουμε ότι στην προκειμένη περίπτωση είμαστε εμείς ουσιαστικά το απωθημένο του. Γιατί εμάς έδιωξε με τον τρόπο του. Ο Τρίτος Άνθρωπος δεν είναι απωθημένο, είναι το ακριβώς αντίθετο. Τον τίτλο αυτό δικαιωματικά μόνο εμείς μπορούμε να φέρουμε και κανείς άλλος.
Πριν μερικές ώρες, έμαθα ότι έγινα απωθημένο. Όχι με την ευρέως γνωστή έννοια αλλά με εκείνη που εξήγησα παραπάνω. Και μοιάζει ίσως περίεργο αλλά, ευθύς μετά το πρώτο σοκ, η σκέψη που μου πέρασε από το μυαλό ήταν αυτή ακριβώς που σας ανέλυσα: το τι ακριβώς είναι το απωθημένο, σε έναν κόσμο που οι έννοιες και οι ορισμοί δεν έχουν μπερδευτεί. Και μοιάζει σχεδόν διαβολική η σύμπτωση του ποιές άλλες λέξεις υπάρχουν στο λεξικό, στο ίδιο δισέλιδο με το απωθημένο: απτός, όπως και η απόδειξη της απιστίας, απύθμενος, όπως η οργή που ξύπνησε πιο πολύ κι από τη θλίψη, απώλεια, όπως η αίσθηση που μένει μετά από όλο αυτό, απούσα, όπως και η αγάπη την ώρα της απιστίας, άρα, όπως ο συμπερασματικός σύνδεσμος που θα μείνει χωρίς συμπέρασμα. Γιατί, ακόμη και αν υπήρξε, δεν είναι προς το παρόν ανακοινώσιμο.
Η διπλανή σελίδα έχει τις λέξεις απριλιάτικος, σαν το αστείο που νομίζεις πως σου κάνει, απρόβλεπτος, σαν την εξέλιξη που ποτέ δε νόμιζες πως θα συνέβαινε σε σένα ξανά, απροετοίμαστος που δεν ήσουν από ότι φαίνεται, απρομελέτητος, σαν την απιστία που σου είπε ότι ήταν, απρόσιτος, όπως αυτό που οι προηγούμενες εμπειρίες σου σε είχαν κάνει να είσαι και μόνο για τον Άνθρωπο έκανες την εξαίρεση, απρόσεκτος, όπως αποδείχθηκε ότι ήσουν.

Advertisements

About profusion

a man of respect, a man of honour.

2 responses »

  1. Ο/Η Ανώνυμος λέει:

    …αποτυχία όπως η επιλογή του Ανθρώπου σου να κάνει ό,τι έκανε έκανε, απερίσκεπτος ότι ακριβώς τον χαρακτηρίζει… θες κι άλλα;

  2. Ο/Η profusion λέει:

    Φυσικά και θέλω κι άλλα. Όμως εν καιρώ…

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s