Αυτές τις ημέρες μελετούσα επισταμένα το σύμβολο του ψαριού μέσα στην ανθρώπινη ιστορία. Κανείς δε γνώριζε για την έρευνά μου ακόμη. Σήμερα για γεύμα είχαμε ψάρι. Ένας φίλος μου ανέφερε το έθιμο με το απριλιάτικο ψάρι. Το πρωί παρατήρησα τυχαία μια επιγραφή που έλεγε «Est homo totus medius piscis ab imo». Το απόγευμα ένας ασθενής μου έδειξε κάποιες πολύ όμορφες εικόνες ψαριών που είχε ζωγραφίσει. Το βράδυ μου έδειξαν ένα κέντημα που απεικόνιζε ιχθυόμορφα τέρατα. Μια ασθενής μου διηγήθηκε ένα όνειρό της, στο οποίο καθόταν στην όχθη μιας λίμνης και ένα ψάρι κολύμπησε μέχρι τα πόδια της. Άκουσα στο ραδιόφωνο μια διαφήμιση για ψαροκονσέρβες, τη στιγμή που έβλεπα την ίδια διαφήμιση σε ένα περιοδικό. Γνώρισα έναν κηπουρό, ο οποίος είχε στο μπράτσο του ένα τατουάζ με μια γοργόνα. Ένα αυτοκίνητο με ψάρια, έμεινε από λάστιχο στο δρόμο μπροστά στο σπίτι. Είδα μια γάτα που κρατούσε ένα ψάρι στο στόμα της. Κάτι πολύ περίεργο συμβαίνει…

O συγχωρεμένος ο Γιούνγκ μια χαρά τα έλεγε αλλά η κολλημένη άποψη του Φρόυντ φαίνεται να υπερίσχυσε τελικά και οι περισσότεροι έκλιναν προς αυτόν. Εγώ είμαι Γιουνγκικός και το παινεύομαι μάλιστα αλλά το θέμα μας δεν είναι αυτό, είναι κάτι άλλο, το οποίο νομίζω εντάσσεται στο κλίμα του παραπάνω αποσπάσματος, το οποίο αλίευσα από το προσωπικό ημερολόγιο του Γιούνγκ. Η συγχρονικότητα ως θεωρία με έχει απασχολήσει πολύ, όμως εδώ θα την εντάξουμε σε ένα άλλο πλαίσιο, στο οποίο μάλιστα θα χρειαστώ τη βοήθειά σας αυτό το συννεφιασμένο μεσημέρι Κυριακής που σας γράφω. Έχω παρατηρήσει το εξής φαινόμενο. Όταν κανείς είναι μόνος του, εξακολουθεί να είναι μόνος και σε μεγάλο βαθμό οι άλλοι τον αγνοούν. Δεν τους αρέσει, δεν τον θέλουν, δεν τους κάνει κούκου, διάφοροι είναι οι λόγοι.
Έρχεται λοιπόν κάποια ωραία στιγμή που αυτός ο κάποιος παύει να είναι μόνος του. Βρίσκει έναν άνθρωπο με τον οποίο ταιριάζουν και αποφασίζουν να περπατήσουν μαζί το μονοπάτι της ζωής για όσο χρονικό διάστημα πρόκειται όλο αυτό να κρατήσει. Τότε, τι γίνεται; Τότε λοιπόν ως εκ θαύματος, φαίνεται πως όλοι όσοι τον αγνοούσαν ως τότε, ξαφνικά αρχίζουν να του δίνουν σημασία. Λες και τον βλέπουν για πρώτη φορά, θυμούνται έξαφνα ότι τους αρέσει, ότι είναι σέξυ και πως θα ήθελαν πολύ μα πάρα πολύ να τον γνωρίσουν και, γιατί όχι και να πηδηχτούν και μαζί του, ενώ έως τότε ούτε που να τους τον δει. Εάν βέβαια τους αποκαλύψει ότι δεν είναι πλέον single, τότε το μαρκάρισμα σε πολύ μεγάλο βαθμό θα γίνει ακόμα στενότερο.
Τι μπορεί να συμβαίνει, πως μπορεί να εξηγηθεί αυτό το φαινόμενο; Το μυαλό μου πηγαίνει στα παρακάτω. Ίσως το ότι δεν είναι πλέον μόνος του και ζει σε μια κατάσταση που του αρέσει, να έχει αντίκτυπο ακόμα και στην εξωτερική του εμφάνιση. Μπορεί να λάμπει ολόκληρος, ακόμα και να έχει ομορφύνει, γιατί η ψυχή συμπαρασύρει και την εξωτερική εμφάνιση. Μπορεί, για παράδειγμα, να μη σε κάνει περισσότερο αδύνατο από ότι είσαι ή μπορεί να μη δείχνει τη μυτόγκα σου πιο γαλλική αλλά ίσως να εντάσσει όλα αυτά σε ένα περισσότερο αρμονικό σύνολο, από ότι έκανε η κακομοιριά σου τόσο καιρό που ήσουν μόνος. Φυσικά χαλαρώνεις περισσότερο και ο άλλος το αντιλαμβάνεται αυτό, είσαι η ζωντανή έκφραση της ισορροπίας.
Ο δεύτερος λόγος που μου περνάει από το μυαλό αποδίδει το φαινόμενο στην ίδια τη νοοτροπία των gay ( τονίζω και πάλι πως δεν είναι όλοι έτσι για να μην παρεξηγηθώ, αλλά σαφώς και υπάρχει μια πελώρια πλειοψηφία που λειτουργεί με τον τρόπο που θα δείξω). Τι εννοώ με αυτό; Μα είναι εξαιρετικά απλό. Ο gay, η κακιά αδερφή κοινώς, έχει το χαρακτηριστικό του να θέλει να αποσπάσει βίαια εκείνο που επιθυμεί από τον άλλο που το έχει, ακόμα και αν αυτό δεν θα ήταν πρώτο στη λίστα των επιθυμιών του. Με λίγα λόγια, λειτουργεί ηδονιστικά μέσα του το γεγονός του να χωρίσει κάποιον από τον καλό του ή ακόμα περισσότερο να πηδήξει κάποιον που ήδη είναι σε σχέση. Αυτό θεωρεί ότι του δίνει πόντους στο Κύκλωμα, για να μπορεί μετά να το διαλαλεί στα chatrooms. Φυσικά, παράλληλα τονώνεται και ο εγωισμός του, γιατί αποτέλεσε τον Μέγα Πειρασμό, στον οποίο ο άλλος δεν κατόρθωσε να αντισταθεί.
Αυτό το γεγονός, βέβαια, λειτουργεί κατά παρόμοιο τρόπο και στον άλλο. Έχοντας πια δέσει το γάιδαρό του, θέλει να αυτοεπιβεβαιώνεται διαρκώς τώρα που τονώθηκε η αυτοπεποίθησή του. Σου λέει, αφού βρέθηκε ένας να με θέλει, έσπασε ο φαύλος κύκλος, από εδώ και πέρα θα με θέλουν πολλοί. Κι έτσι, περιφέρουν τις άθλιες υπάρξεις τους στα πουστροκάναλα και διαφημίζουν το ότι έχουν σχέση αλλά δεν λένε και όχι σε ένα καλό και χορταστικό πήδημα. Εάν ο καλός τους τους καταλάβει, τότε έχουν έτοιμες τις δικαιολογίες, τις οποίες και θα αναλύσουμε σε κάποιο επόμενο κείμενο.
Πάντως, πέρα από το εάν συμφωνείτε ή διαφωνείτε με τους δυο αυτούς λόγους που ανέλυσα, γεγονός είναι ότι αυτή η συγχρονικότητα ισχύει. Την έχω παρατηρήσει τόσο σε δικές μου περιπτώσεις όσο και στον ευρύτερο κύκλο μου είτε αυτός είναι gay είτε είναι straight.

Advertisements

About profusion

a man of respect, a man of honour.

16 responses »

 1. Ο/Η bi bi my darling λέει:

  Αγαπητέ, σχετικά με τις κακές αδερφές δεν έχω μεγάλες γνώσεις (ακόμα), αλλά από τα λιγοστά που θυμάμαι από straight βασίλειο, το πρώτο σημείο που περιγράφεις ισχύει φυσικότατα. Κανείς δε θέλει κάποιον που εκπέμπει μοναξιά ή ακόμη και μιζέρια. Επίσης κάποιος που είναι μόνος του και βυθισμένος στις σκέψεις του μπορεί να μην προσέξει κάν την προσφορά γύρω του (όοοταν υπάρχει αυτή). Βασικότερο όλων όμως νομίζω είναι ότι οποιοσδήποτε αποδεικνύεται ικανός για ζευγάρωμα, αμέσως κερδίζει πόιντς στην εκτίμηση κυρίως των θηλυκιών θα μου επιτρέψεις, καθώς αυτό σημαίνει πως ‘είναι καλό παιδί για σπίτι και ως εκ τούτου για… τύλιγμα’. Και τότε αρχίζουν οι καρδίες να πεταρίζουν και τα πουλιά να… κελαηδούν.

  υ.γ. Θα μας πείς τώρα πως σου την έπεσαν άγρια και σε κοιτούν σα ξερολούκουμο; Πληζ…

 2. Ο/Η Equilibrium λέει:

  Το χω παρατηρήσει κι εγώ…

  Περιμένω όμως με μεγαλύτερο ενδιαφέρον τις δικαιολογίες τους προς τον καλό τους…

  υγ, γιατί με κανουν να νιώθω μλκς καθε φορά που γνωρίζω καποιον, μου λεει τλκ οτι ειναι δεσμευμενος, θελει κατι να κανουμε παρολ’ αυτα, κι εγω του αρνουμαι λεγοντας του οτι δεν μπορουμε να το κανουμε στο αλλο προσωπο (οσο ισως κι αν θελω το συγκεκριμενο ατομο). Ειμαι δειλος ή ανεπανορθωτα ρομαντικος/ηθικος;

 3. Ο/Η profusion λέει:

  Βιβι μου, οπωσδήποτε το ενεργειακό μέρος παίζει καθοριστικότατο ρόλο αλλά φοβού και την κακιά αδερφή και δώρα φέρουσα. Ξέρει αυτή τα τερτίπια. Ως ξερολούκουμο με έβλεπαν πάντοτε όταν βρισκόμουν σε σχέση, όταν δεν ήμουν με έγραφαν στα μπιχλιμπίδια τους. Αλλά το θέμα δεν είχε να κάνει μάλλον με ενέργειες, δεδομένου ότι είμαι ήρεμος και έξω από αυτές.
  Equilibrium, πειράζει εγώ να σε κατατάξω στους ρομαντικούς;;

 4. Ο/Η isisveiled λέει:

  Χμ.. ναι

  Η εξήγηση απέχει πολύ από συγχρονικότητες και ενεργειακές αναλύσεις. Το φαινόμενο δεν αφορά μόνο τους γκαίη ούτε τα «θηλυκά» που σπεύδουν να τυλίξουν το αρσενικό (έλεος μπιμπι μου δεν σε είχα για μεροληπτικό και μισογύνη). Ακριβώς το ίδιο συμβαίνει σε όλων των ειδών τις σχέσεις ακόμα και τις φιλικές, απλά εκεί σπάνια μας κάνει τόση εντύπωση καθώς το αποδίδουμε σε μια περίοδο αυξημένης δημοτικότητας μας.

  Τη λέξη φερομόνες την ξέρετε? Πως λειτουργούν και πως τραβάνε στην κυριολεξία από την μύτη τους άλλους το ξέρετε? Για εξήγησε για όσους δεν ξέρουν Μιχάλη μου τα σχετικά.. 😉

 5. Ο/Η GordonGR λέει:

  Εἶναι γεγονὸς ὅτι ὅταν σὲ βλέπουν μὲ κάποιον ἄλλον, ζηλεύουν. Θυμᾶμαι μιὰ-δυὸ χαρακτηριστικὲς περιπτώσεις πρὶν χρόνια, ἀπὸ τὶς ἐλάχιστες ἔξαλλες στιγμὲς τῆς νιότης μου. Ἀλλὰ ἡ οὐσία δὲν νομίζω νὰ εἶναι αὐτή, εἶναι μᾶλλον ὁ δυναμισμὸς ποὺ ἐκπέμπουμε, καὶ κατὰ μεγάλο βαθμὸ ἡ σύμπτωση. Τώρα, ἀπὸ ἐκεῖ καὶ πέρα, οἱ ἄλλοι/-ες δὲν μᾶς φταῖνε. Εἴμαστε κύριοι/κυρίες τῶν ἑαυτῶν μας, καὶ ἀποφασίζουμε ἂν θέλουμε νὰ «ἀπατήσουμε» τὸ δεσμό μας, κάνοντας σὲξ μὲ ἄλλο πρόσωπο ἢ ὄχι. Ἂν καὶ προσωπικὰ πιστεύω στὶς σχέσεις ποὺ βασίζονται στὰ αἰσθήματα καὶ ὄχι στὸ σέξ, καὶ συνεπῶς στὶς ἐλεύθερες σεξουαλικὰ σχέσεις.

 6. Ο/Η profusion λέει:

  Ίσιδά μου, χρησιμοποίησα τον όρο Συγχρονικότητα με μια πιο ευρεία και αφηρημένη έννοια από τη γνωστή. Και φυσικά ανέφερα ότι δεν είναι φαινόμενο που αφορά στους gay και μόνο.
  Gordon dear, δεν ξέρω αν μπορούμε να το αποδώσουμε καν σε σύμπτωση.

 7. Ο/Η bi bi my darling λέει:

  Profusion μεγάλο θέμα άνοιξες πάλι απ’ ότι φαίνεται… και όλες οι απόψεις αποτελούν κομμάτια ίσως της ερμήνευσης του φαινομένου…
  Πάντως αγαπητή Ίσιδα με ‘στενοχώρησες’ με τα λόγια σου. Ειδικά γιατί μιλάει κάποιος ο οποίος είχε μεγάλες σχέσεις (αποκλειστικά μέχρι πρότινος) με τα πολύπλευρα και γοητευτικά ‘θηλυκά’ και κάθε άλλο παρά τα μισεί ή νιώθει απογοητευμένος από αυτά. Κι αν θέλεις η εξήγηση που χιουμοριστικώς διατύπωσα έχει να κάνει επίσης με βιολογικές και ενστικτώδεις λειτουργίες (δημιουργία απογόνων), όπως εξηγείται και η επίδραση των φερομονών, και όχι με τις υστερόβουλες προθέσεις της κακομαθημένης πλούσιας Ζωής Λάσκαρη να κλέψει τον φτωχό πλην τίμιο Φαίδωνα Γεωργίτση από την επίσης φτωχιά πλην τίμια Μάρθα Καραγιάννη μόνο και μόνο για να κάνει το κέφι της (τι θυμήθηκα πάλι). Φιλιά πολλά.

 8. Ο/Η profusion λέει:

  Φαντάζομαι πως η Ίσιδά μας χαριτολογούσε, αν και είμαι βέβαιος ότι θα στο εξηγήσει.
  Τώρα, αν πρέπει να μιλήσω επιστημονικά για τις φερομόνες, θα πρέπει να πω ότι η δράση τους εντοπίζεται κυρίως στα ζώα και όχι τόσο στον άνθρωπο.

 9. Ο/Η Ελπίδα λέει:

  Φυσικά και δε θα μπορούσες να είσαι τίποτα άλλο εκτός απο Γιουνγκικός. Φυσικά…

 10. Ο/Η profusion λέει:

  Φαίνεται πολύ Ελπίδα μου, εεε; ;)

 11. Ο/Η Ελπίδα λέει:

  Πολύ όμως! Εμένα μ’αρέσει όμως. Προτειμώ τον Γιούνκ ασυζητητή

 12. Ο/Η isisveiled λέει:

  Καλέ μου ΜπιΜπι καλημέρα. Συγνώμη γιατί δεν έπιασα με την πρώτη το αστείο, κι επειδή τελευταία περιβάλλομαι από λογιών λογιών μισογύνηδες «τσίμπησα» αμέσως 🙂

  Οσο για τις φερομόνες καλέ μου Profusion, έχεις ακούσει που λέμε «αυτός μυρίζει βαρβατίλα»? Η αξία των φερομονών έχει υποτιμηθεί στον άνθρωπο, καθώς οι κανόνες υγιεινής του σύγχρονου πολιτισμού στοχεύουν στην εξάλειψη οποιασδήποτε μυρωδιάς από το ανθρώπινο σώμα. Παρόλα αυτά, η δράση τους συνεχίζει να υφίσταται και στον άνθρωπο, παρόλα τα αποσμητικά και τις κολώνιες και τα μέχρι τελειωτικής απολέπισης ντους. Μην ξεχνάς πως η αίσθηση της οσφρησης, εντοπίζεται στο αρχαιότερο μέρος του εγκεφάλου και άρα λειτουργεί πολύ πιο εξειδικευμένα απ’ όσο συνειδητοποιούμε. Θυμήσου πως λέμε ακόμα «μύριζε έρωτα» για κάποιον που είναι συνήθως στο απόγειο έκκρισης των σεξουαλικών ορμονών, δηλαδή στην εφηβεία. 😉

 13. Ο/Η profusion λέει:

  Εμ τον Φρόυντ τον έχει περί πολλού και η κουτσή Μαρία που έμαθε ψυχανάλυση από τα περιοδικά που διάβαζε στα κομμωτήρια ώσπου να της τυλίξουν τα μαλλιά με μπικουτί.
  Ίσις αγαπημένη, τα ξέρω όλα αυτά αλλά η Βιολογία έχει διαφορετική άποψη, με την οποία διαφωνούσα κι εγώ. Επειδή όμως ήθελα να περάσω το μάθημα και όχι να με κόψουν, αναγκάστηκα να αποδεχτώ την άποψή της και από τότε μου έμεινε το κουσούρι..χαχαχα

 14. Ο/Η isisveiled λέει:

  χμ οκ ..

  αντίστοιχα να σε πληροφορήσω λοιπόν πως ορισμένοι σκεπτικιστές και ορθολογιστές και επιστημονιστές μπλογκερς έχουν την άποψη πως ο Γιούνγκ είναι ένας τσαρλατάνος και απατεώνας της ψυχιατρικής, ειδικά δε όσον αφορά στην θεωρία του των αρχετύπων.

  η βιολογία επίσης ακόμα ψάχνει ένα χαμένο κρίκο μεταξύ ανθρωπίδων και ανθρώπων, όπως επίσης υπάρχουν μελέτες που δέχονται το μάτιασμα και όχι το ξεμάτιασμα…

  από κει και πέρα τι να πω..

 15. Ο/Η profusion λέει:

  Απορώ ίσιδά μου γιατί ασχολείστε με αδαείς..το μόνο που μπορούν να έχουν είναι η συμπάθεια και η κατανόησή μας κι αυτά σε περιορισμένο βαθμό…

 16. Ο/Η isisveiled λέει:

  εμ… ναι..

  τι το θελα και τους θυμήθηκα

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s